Trečiadienio talka Bibliotekoje

2023-03-02

2023 m. kovo 1-ąją, trečiadienį, Vrublevskių bibliotekoje vėl būta smagaus sujudimo. Savanoriai iš Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos triūsė gyvoje grandinėje: iš rankų į rankas perdavinėjo leidinius, kad jie sėkmingai pasiektų naujas saugyklas. Fondų ir vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja Birutė Pilipavičienė džiaugiasi rezultatais: per dvi talkas savanoriai perkėlė 125 m leidinių.

Kad darbas vyktų sklandžiai, iš Bibliotekos pusės veiklas koordinuoja B. Pilipavičienė, iš Karo akademijos – „Ramovės“ vedėjas, atsargos kapitonas Arūnas Alonderis.

Kaip jis prisipažino, įpareigojimas koordinuoti talkas jam atiteko, paaiškėjus, kad jis vienintelis iš Karo akademijos pažįsta Bibliotekos direktorių Sigitą Narbutą. Pažintis užsimezgė prieš dešimt metų Knygų mugėje, kai abiejų institucijų stendai buvo šalia. Kaip nepakalbinsi kaimyno mugėje, o dabar, susiklosčius sudėtingai situacijai, kaip nepagelbėsi bibliotekininkams? Reikia pasakyti, kad tokį iššūkį talkinti Bibliotekai Karo akademijos administracija priėmė pirmą kartą.

A. Alonderio vadovaujama „Ramovė“ – tai vieta, kurioje Karo akademijos studentams vyksta estetinio-kultūrinio lavinimo užsiėmimai. Kartu tai – reprezentacinė vieta, skirta susitikti su žymiais svečiais, paminėti akademines sukaktis ar susirinkti į šventes. Organizuojant talkas, buvo kreiptasi ir į „Ramovės“ lankytojus, ir į Karo akademijos padalinių vadovus, siekiant kiekvienąkart surinkti ne mažiau kaip 40 savanorių.

Ar šios talkos pareikalavo daugiau pastangų, fizinės ištvermės? Arūnas šypsosi, sakydamas, kad knygos – tai ne plytos ar maišai, o darbas keliant leidinius yra tikrų tikriausia biblioterapija.

Šių talkų metu pasimatė būsimo abiejų institucijų bendradarbiavimo kontūrai. Bibliotekoje saugomi senieji žemėlapiai ir knygos karo tema galėtų tapti bendrų parodų eksponatais; jos taip pat pasitarnautų ir kaip puiki edukacinė priemonė. Panašu, kad ši graži iniciatyva gali virsti kitomis, ne mažiau prasmingomis ir reikalingomis tiek abiems institucijoms, tiek ir plačiajai visuomenei veiklomis.

Informaciją parengė Inga Berulienė
Nuotraukos Vikos Petrikaitės