Andrejaus Iljinskio keramikos ir grafikos darbų paroda „Pabėgėlės“

2023-01-10

Kviečiame į parodos „Pabėgėlės“ atidarymą 2023 m. sausio 16 d. (pirmadienį) 16 val. Lietuvos MA Vrublevskių bibliotekoje (Žygimantų g. 1, Vilnius).

Dalyvaus: parodos autorius Andrejus Iljinskis, menotyrininkė doc. dr. Ramutė Rachlevičiūtė, kultūros ir gyvenimo būdo žurnalistas Valdas Puteikis.

Parodos tema – Ukrainos moterys, kurios, kaip ir daugelis kitų, paliko savo namus, kad išvengtų Rusijos karo prakeiksmo. Parodai skirti darbai sukurti Vilniuje, kur autorius su žmona, knygų restauratore ir dailininke Olena Sagaida apsigyveno prasidėjus karui.

Be galo kūrybinga, šilta, nuoširdi ukrainiečių menininkų pora Lietuvoje aktyviai tęsia savo veiklą. Vrublevskių bibliotekos Dokumentų restauravimo ir konservavimo skyriaus darbuotoja tapusi Olena 2022 m. rugpjūčio 3–15 dienomis literatūriniame A. Puškino muziejuje eksponavo savo personalinę parodą „Roberas“.

Andrejus Iljinskis (Андрiй Iльïньский) – Ukrainos pilietis, profesionalus menininkas iš Kijevo, kuriantis keramines skulptūras ir grafikos darbus, Ukrainos dailininkų sąjungos narys, baigęs Maskvos poligrafijos meno universitetą. Jo kūryba laisva, drąsi, nesitaikstanti, todėl sovietmečiu nebuvo viešinama, darbų  neleido eksponuoti. Ukrainai atgavus nepriklausomybę, Andrejus Iljinskis vienas pirmųjų Kyjive pristatė savo darbus užsienio svečiams. Šiame mieste jis įkūrė ir vadovavo meninės keramikos studijai, dalyvavo tarptautinėse parodose ir simpoziumuose, kūrybinėse grupėse, tarptautiniame projekte „Talentų dirbtuvės“, kurio tikslas – lavinti internatinių mokyklų moksleivius.

Menininkas kuria keramines skulptūras, eksperimentuoja su dvimačiais ir trimačiais erdviniais efektais, yra sukūręs savitą grafikos atspaudų techniką. Išleido eilėraščių rinkinį „Atspaudai ant molio“ (1984), parašė meninių esė, straipsnių apie vaikų internatus, kuriuose dirbo.

Andrejaus Iljinskio darbų įsigijo Kyjivo nacionalinis taikomosios dailės muziejus, Ukrainos keramikos muziejus, privatūs kolekcininkai. 

Parodos atidarymo metu galėsite įsigyti grafikos ir keramikos darbų.

Paroda veiks iki 2023 m. vasario 28 d. 

Komunikacijos skyrius, tel. 8 686 35763